-->

Tuesday, March 31, 2015

Aplicațiile Google pentru lecții moderne




În ultimii ani societatea a evoluat foarte mult datorită inovaţiilor tehnologice , iar ceea ce rămâne de făcut şcolii  este doar să se adapteze. Astfel, competențele de utilizare ale calculatorului sunt un ,,must“ pentru cadrul didactic din zilele noastre. Acesta trebuie să dea dovadă de creativitate, originalitate, flexibilitate în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei la clasa de elevi  și aducerea elevilor la nivelul maxim al potenţialului lor.


Pentru susţinerea unei lecţii moderne, dar cu un conținut tradițional recomand utilizarea aplicațiilor Google. Pe acest site :    20 collaborative Google Apps activities for schools  puteţi găsi 20 de aplicaţii pe care le puteţi utiliza în activitățile cu copiii  și care pot  transforma procesul de învăţare în unul uşor și plăcut.

Thursday, March 26, 2015

GAME BASED LEARNING IN EDUCATION


 
Utilizarea GBL in educatia zilelor noastre



Una dintre problemele cu care se confrunta sistemul educational din Romania este aceea ca intreaga sa structura este fundamentata pe activitati de invatare ce se bazeaza preponderent pe transmiterea de informatii despre trecut, si pregatirea elevilor si studentilor pentru activitati ce se practicau in trecut, sau in cel mai bun caz in prezent, fara a incerca sa isi largeasca orizontul asupra a ce este mai important: VIITORUL.
Aplecarea spre sistemele educationale moderne, care incorporeaza in permanenta noutatile si descoperirile din toate domeniile, si in special si obligatoriu din domeniul tehnologiei si a tehnologiei informatiei, reprezinta o transformarea necesara a sistemului educational.
In primul rand, pentru demararea unui demers de integrare a GBL in sistemul educational romanesc, trebuie ca toti factorii implicati in actul educational - elevi, profesori, parinti - sa inteleaga ce este GBL si sa elimine din gandirea lor anumite preconceptii legate de joc si GBL. Astfel:
 Nu toate jocurile reprezinta o pierdere de timp, o distractie de la activitatile aducationale, asa cum sunt vazute ele in mod traditional. La fel, nu orice tip de joc poate sta la baza GBL.

 Jocurile NU SUNT DOAR PENTRU COPII. Jocurile care imbunatatesc privirea spatiala, coordonarea ochi-mana, atentia la detalii, creativitatea, capacitatea de a gasi solutii, etc. sunt deosebit de utile si in cazul adultilor, crescand productivitatea, eficienta si eficacitatea acestora. GBL trebuie sa faca parte din educatia permanenta, de-a lungul intregii vieti. (LLP – Lifelong Learning Programme)

 GBL nu este in exclusivitate bazat pe jocuri pe calculator. Simplele jocuri pe care copiii le practica inca din etapa prescolara sunt o varianta simpla, de baza, a GBL.

 Similar, GBL nu implica in mod necesar o activitate fizica.

 Jocurile nu sunt doar activitati individuale. Acestea pot fi adaptate pentru a dezvolta si consolida lucrul si invatarea in echipa.

 Jocurile pot fi utilizate si in scopul evaluarii. Evaluarea initiala si evaluarea formativa pot fi realizate
prin intermediul unor jocuri. In plus, chiar si incazul evaluarii sumative, GBL poate completa evaluarea traditionala.

Exista multiple modalitati de implementare a GBL. Datorita complexitatii, posibilitatilor nelimitate de dezvoltare, atractivitatii si interactivitatii cea mai eficienta modalitate de implementare a GBL este cea care se bazeaza pe programe si jocuri pe calculator special concepute. Fireste, aceasta implica o serie de costuri initiale cu echipamentele, insa dotarea cu calculatoare a scolilor din Romania este o necesitate in sine.
GBL poate fi implementata in majoritatea disciplinelor si poate determina o implicare si o motivatie mai mare a elevilor. Insa aceasta implementare necesita in mod obligatoriu:
 PLANIFICARE. In responsabilitatea cadrelor didactice intra planificarea si organizarea eficienta a acestor activitati astfel incat timpul utilizat pentru desfasurarea lor sa fie eficient consumat. In acelasi timp este necesar ca jocul sa se poata desfasura integral pe timpul alocat lectiei.

OBIECTIVE. Chiar daca nu sunt prezentate elevilor in mod explicit, cadrul didactic trebuie sa aiba in permanenta in vedere care sunt obiectivele de invatare pe care doreste sa le atinga prin GBL. Rezultatele asteptate trebuie sa fie stabilite clar, iar pe tot parcursul proiectelor elevii trebuie sa stie ce se asteapta de la ei.

Pe aceste considerente, sunt de parere ca este necesara transpunerea GBL in sistemul educational romanesc la alt nivel. In prezent, GBL este aplicat independent de catre o categorie de profesori, nefiind aplicata la nivel global. Chiar daca acestia reusesc sa produca anumite schimbari, la un numar limitat de elevi, ar fi necesar ca GBL sa fie adaptat si integrat in curriculumul scolar obligatoriu. Metodele GBL trebuie predate in cadrul facultatilor cu profil pedagogic, iar aplicarea lor trebuie invatata si dezvoltata de-a lungul ciclurilor de licenta.
Astfel se pot stabili cu precizie:
 - Ariile in care trebuie sa fie aplicate (obligatoriu) / Ariile in care pot fi aplicate (optional)
 - Modul optim in care pot fi aplicate
 - Modalitatea de evaluare a rezultatelor
 - Modalitatea de evaluare a proiectelor GBL.
Aceasta modificare nu trebuie vazut ca o ingradire a potentialului GBL, ci de o redirectionare eficienta a resurselor pentru valorificarea oportunitatilor pe care acest tip de activitati le ofera.