-->

Monday, June 1, 2015

Crearea unei pagini


Pentru că multe persoane m-au tot întrebat în ultima vreme despre cum se creează o postare într-o pagină existentă m-am gândit să scriu aici.

1. Creați o pagină nouă


2. Scrieți titlul paginii (în cazul meu U05-care o să fie și numele paginii html) și  dați copy paste la curs în pagină, apoi Publicați. Mergeți la Meniu Aspect
 


3. Dați click unde scrie EDITATI la Menu Bar, o sa se deschida o fereastra pop-up, unde scrie sus: Configuraţi HTML/JavaScript
Ca să adaugați un curs nou, vă duceți în UL de cursuri, copiați o linie de
 <li> (de exemplu <li> <a href="http://iac-online.blogspot.ro/p/u04.html">CURS 4</a>     
</li> ) și îi dați copy paste.
Pe urmă modificați numele în curs 5, și sfârșitul de la referința html, în u05
 

 

Sunday, May 31, 2015

Google Classroom-prezentare generală

Google-Classroom-Logo1.png
Google Classroom este o platformă creată special pentru profesori și elevi cu scopul de a îmbunătăți performanța elevilor.

Această platformă are o mulțime de funcții care permit profesorului să interacționeze într-un mod placut și rapid cu elevii.

Pe această platformă atașa diverse materiale, poate crea teme și în același timp le poate colecta și nota. Google îmbină procesul tradițional de învățământ cu cel modern.
 
Avantaje

    profesorul poate atașa materiale și poate crea câte o copie pentru fiecare elev.
    profesorul poate interacționa mai ușor cu elevii.
    profesorul poate oferi feedback imediat ce a primit tema elevului.
    este redus consumul de hartie. 

Dezavantaje

    utilizarea aplicației este dependentă de conexiunea la internet.
    nu exista un feedback audio
    nu integrează un calendar.
    opțiunile de notare sunt limitate.


 



Google Blogger

Google Blogger - prezentare generală



Google Blogger este una dintre aplicațiile oferite de platforma Google ce permite elevilor, studenților sau profesorilor să-și creeze un blog, în mod gratuit.
Google Blogger este foarte ușor de folosit, chiar și pentru cei care nu aparțin Generației Z  deoarece există numeroase tutoriale în ceea ce privește modul de realizare și utilizare a unui blog.
Google Blogger este astăzi una dintre cele mai utilizate aplicații din educației, pentru că îmbină temele școlare tradiționale cu tehnologia, lucru care stârnește interesul elevilor și îi transformă în participanți activi ai procesului de învățare. De asemenea, contribuie la dezvoltarea unei gândiri logice, critice și creative.
Aplicația se poate folosi încă din învățământul primar și poate continua până la învățământul universitar.
 


Avantaje:
  • îi permite elevului/studentului să se exprime liber
  • îl ajută să-și dezvolte abilitățile de utilizarea a tehnologiei
  • îl ajută pe elev/student să-și dezvolte o gândire critică și creativă
  • implică socializarea elevilor
  • permite realizarea de teme online
 
Dezavantaje:
  • necesită conexiunea la internet
  • postările pot fi criticate într-un mod sever de către alte persoane și poate duce la demotivarea elevilor
  • o postare poate dura mult timp
  • îl poate distrage  pe elev de la procesul de  învățare

Întrebări frecvente

  • Cum se deschide/ acceseaza aplicația Google Blogger?
  • Cum se realizează o postare nouaă pe blog?
Acestea sunt cele mai frecvente întrebări pe care persoanele care doresc să-și creeze un blog și le pun.
În ceea ce privește prima întrebare răspunsul este foarte ușor: Deschide pagina google - logheaza-te cu adresa de gmail - accesează în colțul din dreapta sus patratelul cu cele 9 puncte și îți va aparea câteva din serviciile platformei Google - alege Blogger.
În ceea ce privește cea de-a doua întrebare, dupa ce ți-ai creat un site pentru blog în partea dreaptă a paginii blogului există un buton ,, Postare nouă” pe care  trebuie să-l accesați și să introduceți conținutul dorit.




Saturday, May 30, 2015

Utilizarea manualelor digitale în școli


În cadrul cursului de Metodologia Cercetării am realizat o cercetare în ceea ce privește utilizarea manualelor digitale în școli. Am atașat rezultatele cercetării.

Analiza cantitativă a răspunsurilor

Date de identificare:
Acest chestionar a fost aplicat pe un eșantion de 25 de persoane, 92% de gen feminin și 8% de gen masculin. 56% din participanții la chestionar sunt din mediul rural și 44% din mediul urban. Experiența lor în domeniu variază, 40% din respondenți au experiența sub 4 ani, 8% peste 5 ani și 50 % peste 10 ani.

În ceea ce privește

Experiența în învățământ și mediul din care provin cadrele didactice sunt doi dintre factorii care influențează  utilizarea manualelor digitale în activitățile de învățare, doar 12% dintre respondenți  le utilizează, iar restul de 88%, nu.

Itemul 1
În ceea ce privește  prima întrebare: ,,Cum apreciaţi oportunitatea introducerii manualelor digitale în anul şcolar 2014-2015 la nivelul învăţământului primar?”, 36% dintre respondenți au considerat introducerea manualelor digitale ca având o oportunitate medie în îmbunătățirea performanțelor școlare, motivând acest raspuns cu ajutorul urmatoarelor argumente: dotarea inadecvată a unităților școlare și sedentarismul; 24% dintre aceștia au considerat ar fi foarte oportună, aducând urmatoarele argumente: corespunde cerințelor societății actuale și dezvoltarea proceselor psihice; 24%  dintre respondenți au considerat introducerea manualelor digitale oportună, considerându-le  atractive și având un rol important în  dezvoltarea competențelor digitale; 8% dintre respondenți au considerat puțin oportună  introducerea manualelor digitale în școli, au spus  că lipsa competențelor digitale ale cadrelor didactice este o problemă majoră; 8% dintre cei chestionați ca fiind complet inoportună din cauza lipsei dotărilor din unitățile școlare.
Acest răspuns neutru al participanților este determinat de competențele insuficiente, ale cadrelor didactice, din domeniul IT și incertitudinea cadrelor didactice la receptivitatea elevilor în legatură cu manualele digitale.

Itemul 2
La urmatoarea întrebare, legată de  pregătirea necesară pentru a lucra cu manuale digitale: 28% dintre respondeți au spus că sunt pregătiți în mică măsură pentru a le utiliza; 12% au considerat că sunt pregătiți în foarte mare măsură, în timp ce același număr de respondenți au considerat că sunt pregătiți în foarte mică măsură,  un procentaj de 8% dintre participanți au considerat că nu sunt deloc pregătiți , iar restul de 4% au afirmat că sunt pregătiți în mare măsură.
Itemul 3
La întrebarea a treia ( care este o întrebare filtru), legată de măsura utilizării manualelor digitale în activitatea de la clasă, 88% dintre participanții la chestionar au susținut că nu au intrat în contact cu manualele digitale, un procent egal de 4% a susținut că a utilizat manualele digitale în ,,foarte mare măsură”, în ,,mare măsură” și în ,,mică măsură”, nimeni nu a afirmat că  în “foarte mică măsură”.
Ne explicăm aceste răspunsuri prin faptul că majoritatea cadrelor didactice chestionate au o experiență în învățământ de peste 10 ani și au o formare inițială în care computerele nu erau atât de utilizate, fapt care i-a determinat să continue să folosească manualele tradiționale.

Măsura utilizării manualeleor digitale la clasă este influențată de dotarea unităților școlare și a competențelor digitale insuficiente.

Caseta 1 (este adresată persoanelor care nu au utilizat manualele digitale)

Itemul 4.1
Cadrele didactice au motivat neutilizarea manualelor digitale astfel: 60% nu au avut acces la manuale digitale; 12% au afirmat că nu se simt pregătiți;  8% dintre respondenți au precizat ale motive, și anume: utilizarea vechii programe școlare, iar restul de 4% nu le-a fost solicitată utilizarea lor.
Contextul economic din țara noastră este nefavorabil, așadar motivul lipsei accesului la manualele digitale îl constituie lipsa de fonduri.

Itemul 5.1
Face referire la accesarea tutorialelor existente pentru utilizarea manualelor digitale și a avut urmatorul procentaj: 63,6% dintre respondenți au spus că au accesat tutoriale, în timp ce 36,4%  au afirmat că nu au accesat.
Aceste procente accentuează disponibilitatea cadrului didactic de a se afla într-o continuă formare și informare în legătură cu tot ceea ce este legat de domeniul educației.


Itemul 6.1.

În ceea ce privește opinia respondenților referitore la dificultățile cu care cred că s-ar putea confrunta în utilizarea manualelor digitale în activitatea didactică zilnică, aceștia le-au clasificat astfel: pe primul loc s-au numărat urmatoarele dificultăți: lipsa competențelor digitale  care a ocupat un loc primordial, având un procent de 40,9%, inexistența manualelor digitale cu un procentaj de 36,4%, următoarea cu un procentaj de 18,2% a fost lipsa conexiunii la internet  și 4,5% dintre participanții la chestionar au menționat reticența la nou. Pe locul doi, o importanță majoră a fost acordată lipsei  de conexiune la internet cu un procentaj de 50%,  un procentaj de 22,7%  a fost deținut de inexistența manualelor  digitale, 18,2% reticența părinților și cadrelor didactice la nou, iar un procentaj de 9,1% a susținut ideea lipsei competențelor digitale. Pe locul trei, în ceea ce privește dificultățile întâmpinate, s-au aflat următoarele: reticența la nou cu un procent de 47%, lipsa competențelor digitale 35,3%, lipsa conexiunii la internet 11,8%, și inexistența manualelor digitale 5,9%.

Itemul 7.1

În ceea ce privește forma cea mai potrivită prin care cadrele didactice ar putea primi sprijin în utilizarea manualelor digitale, părerile au fost împărtițe astfel: 45,6% au considerat că îi ajută cursurile de formare, 22,7% au considerat necesară existența unui manualul de utilizare, 13,6% au considerat că ar fi utile serviciile de asistență online, 9,1% ar vrea să beneficieze de consiliere în utilizarea manualelor digitale, 4,5% au nevoie de cursuri de mentorat, și un acealași procent au venit cu alte idei, și anume: dotarea unitaților școlare cu personal avizat în IT.


Itemul 8.1

În ceea ce privește reacţia copiilor în legatură cu utilizarea manualelor digitale în activităţile de învăţare, un procentaj de 54,5% a spus că ar fi una ,,mai degrabă pozitivă”, iar 45,5% au considerat-o ,,pozitivă”, niciun respondent nu a considerat că reacția copiilor ar fi una ,,mai degrabă negativă” sau ,,negativă”.


Reacția copiilor față de utilizarea materialelor digitale este una așteptată, datorită faptului că aceștia sunt atrași de tot ceea ce este nou.

Itemul 9.1

Cadrele didactice au considerat că introducerea manualelor digitale în clasele primare aduc următoarele beneficii: pe locul întâi cu un procentaj de 50,8% s-a aflat  captarea atenției cu ușurință a elevilor, pe locul doi cu un procentaj de 35,6% s-a aflat eficitatea procesului de predare-învățare-evaluare, iar pe locul trei cu un procent de 13,6%  cadrele didactice au considerat că manualele digitale îi ajută pe elevi la dezvoltarea proceselor psihice.

La itemul 10.1 legat de problemele pe care utilizarea  manualelor digitale le-ar putea ridica, profesorii învățământului primar au pus pe primul loc cu un procent de 39,2% lipsa competențelor digitale, pe următorul loc cu un procent de 29,4% lipsa resurselor materiale, pe locul trei 15,7% au considerat că manualele digitale le distrage atenția elevilor de la procesul de învățare, locul patru este ocupat de problemele medicale cu un procent de 9,8%, iar ultimul loc este ocupat de reticența parintilor și a cadrelor didactice la nou cu un procent de 5,9%.


Friday, May 29, 2015

Tehnologia înlocuiește creta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Este interesantă încercarea de a introduce tehnologia în cadrul procesului de învățare. Mai ales dacă acest lucru ușurează activitatea de învățare și face obiectul de studiu mai atractiv. Este probabil una dintre cele mai bune și necesare investiții care trebuie facute în sistemul educational romanesc.


Tuesday, May 26, 2015

Cât timp petrec românii pe internet

 
 
Cât timp petrec românii pe internet
 
 
Important în studiul prezenței online a românilor ( http://www.mediafax.ro/cultura-media/cat-timp-petrec-romanii-pe-internet-11113453)  este structurarea acestui timp și reliefarea principalelor activități, împărțirea în timp util petrecut și timp pierdut online. Pentru că de cele mai multe ori, mai ales în cazul persoanelor tinere acest timp contabilizat generic este unul petrecut fără prea multe rezultate pozitive în ceea ce privește educația sau dezvoltarea personală.
În cazul meu pot spune că majoritatea timpului petrecut online este alocat activităților educative (cele patru cursuri educaționale Coursera finalizate pana acum) și activităților de socializare și informare.

Sunday, May 24, 2015

How To Create A Paperless Classroom With Your Blog




http://elearningindustry.com/how-to-create-a-paperless-classroom-with-your-blog







Posibilitatea utilizării de lecții digitale face din e-learning o alternativă viabilă la sistemul de învățământ actual. Accesul liber și facil la informații si posibilitatea participării la un sistem de învățare “în comun” reprezintă doar câteva din atuurile unui asemenea sistem. Pentru mai multe informații vizitati pagina:
How To Create A Paperless Classroom With Your Blog

Friday, May 22, 2015

ANALIZA SWOT- COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ


 
Analiza SWOT a manualului digital ,,Comnunicare în limba română" pentru clasa a II-a, © 2014 CD PRESS
ISBN 978-606-528-204-9
ISBN 978-606-528-205-6
 
 
 
 
 




 
  • Are dimensiuni reduse și este ușor de manevrat de către elevi
  • Caracter interactiv
  • Unitățile sunt în concordanță cu competențele specifice vizate
  • Sunt prezente aplicații practice care stimulează creativitatea
  • Suporturile vizuale sunt adaptate particularităților de vârstă ale copiilor
  • Imaginile sunt în concordanță cu textul suport și cât mai apropiate de realitate
  • La finalul fiecărui capitol sunt prezente teme recapitulative și teste de evaluare interactive
  • Sunt prezente clipuri video prin care sunt explicate elevilor diferite subiecte
  • Este ușor de utilizat
  • Sisteme de operare: Windows, Android, Linux, OS X, iOS
  • Browsere compatibile: Google Chrome 31+, Mozilla Firefox 25+, Internet Explorer 10
  • Prezența lecturii audio a textelor
  • Lectura textelor îmbină componenta vizuală cu cea auditivă
  • Interfața grafică este adaptată oricărui tip de ecran laptop, telefon, videoproiector, tableta
  • Prezintă un sistem de asistență

 
 




 PUNCTE TARI
 
  • Timbrul vocal utilizat în clipurile video este monoton
  • Durata redusa a clipurilor video
  • Subiectele abordate în clipurile video pot fi prea banale pentru unii elevi
  • Utilizarea necorespunzătoare duce la degradarea acestora
































PUNCTE SLABE
 

OPORTUNITĂȚI
  • Stârnirea intresului pentru învățare
  • Dezvoltarea abilităților de utilizare a technologiei
  • Sporirea procesului de învățare
  • Jocul ca modalitate de învățare
  • Suporturile vizuale pot fi printate

AMENINȚĂRI

  • Lipsa competențelor digitale ale cadrelor didactice
  • Unitățile școlare nu sunt dotate corespunzator
  • Utlizarea excesivă poate duce la degradarea vederii
  • Scăderea socializării la nivelul colectivului de elevi

Tuesday, May 12, 2015

Cursul de IAC



Prezența la Cursul ,,Instruire Asistată de Calculator" de la Universitatea București se realizează cu ajutorul unui formular de prezență online, care poate fi accesat chiar și de pe telefonul mobil.



Tuesday, April 14, 2015

Learning how to learn - Teaching others



After I have finished this course I found out that my process of learning didn’t work well because of the following errors that I made : Procrastination ; rereading  , not recalling and not sleeping enough before exams .
Procrastination is the action of doing something that you enjoy in place of doing something that you don’t , in other words putting off the tasks that you don’t like .
Avoiding to do on time the less enjoyable tasks can change your life in a negative way, you can start to suffer from stress , depression or other diseases . Because when you have to do a task that you don’t like in your brain is activated a zone that is associated with pain.

In order to avoid procrastination you can use a technique that it is called ,,Pomodoro“ .
This technique requires you to eliminate all the fun factors and to focus for 25 minutes on the problem you want to solve / on the material you want to learn . After focusing for 25 minutes you need to reward yourself . The reward will motivate you to solve unpleasant tasks and will help you get used to solve this kind of tasks .
Recalling is a process that consists of trying to explain / present/ resume the material you have to learn after reading it. This method will not only help you  learn it , but also to understand it. This process takes less time than rereading over and over the material .

To enhance this process you can highlight some words / concepts that you find useful , but not paragraphs , also you can use mnemotechnics.
Sleeping has an important role in the process of learning and thinking. When you are awake your brain produces some toxins, which can be eliminated only when you sleep. If you don’t sleep enough hours per night , the number of toxins will grow and it will be more difficult for your brain to work at it’s optimum level.
Also not sleeping the night before the exam and trying to cram as much information as you can is not a good choice , because your will brain will be too tired to concentrate on the subjects and your grades will be lower even if you know by heart the whole material.
Now I  had changed my process of learning by followig these three steps, and I have to admit that my grades are better than in the past .


 

Monday, April 6, 2015

Tehnica Pomodoro






Zilele trecute m-am înscris la un nou curs ( Learning how to learn ) din cadrul  Coursera și am aflat despre o nouă tehnică de uşurare a procesului de învățare numită ,, Pomodoro”.
Aceasta  a fost inventată de Francesco Cirillo în 1980 și poate fi folosită pentru rezolvarea oricărui tip de situaţie.
Această tehnică promovează gestionarea timpului , stabilirea priorităților și concentrarea.
 
Tot ce trebuie să faci este să parcurgi urmatorii  pași :

1. Alegerea sarcinii de rezolvat
2. Setarea cronometrului la 25 de minute
3. Concentrarea asupra sarcinii și eliminarea factorilor distractori ( tv, telefon , etc.)
4. Premierea ( câteva minute în fața calculatorului /televizorului / ceva dulce)





Il_pomodoro.jpg